Posted by : inspirasku11 Rabu, 18 Februari 2015

RESEPI BUBUR AYAM MCD


Resepi bubur ayam McD ni lebih kurang dengan resepi bubur ayam MakAku. Hehe. Inilah menu lunch kami sekeluarga hari ini. Simple, senang dan cepat dimasak. So untuk yang boikot McD tu tapi kepingin mau makan, atau yang tidak/belum boikot tapi malas mau order atau berkunjung ke cawangan McD yang berdekatan, boleh la try resepi ni. Sebelum ni, entry resepi bubur Ayam McDonald ni la yang paling dikunjungi & aku dapat banyak jugak feedback positif dari para pembaca walaupun blog ni on hiatus masa tu. Nah, ini dia resepinya ya, ada 2 versi. Silakan pilih! ;)

Bahan-bahan (untuk 4-6 orang)

1 1/2 cawan beras
1 1/2 inci halia diketuk / titik
2 sudu kecil serbuk pati ayam / 1 kiub pati ayam
1/4 ekor ayam (aku selalu guna isi ayam)
1 liter air
sedikit garam

Garnish ( sesuka hati la mau letak banyak mana )

lada merah
daun bawang
daun sup
serbuk lada putih

Cara-cara

Rebus ayam hingga empuk. Keluarkan ayam dan toskan airnya. Jangan buang air rebusan ayam tu. Basuh beras bersih-bersih. Masukkan beras ke dalam periuk bersama dengan lebihan air rebusan ayam. Masak beras hingga kembang, masukkan air sikit-sikit. Masak bubur ikut suka lembut macam mana kamu mau. Bila bubur hampir masak, masukkan halia, pati ayam dan sedikit garam. Bubur bolehlah dihidang bersama ayam rebus tadi (siat kecil), bawang goreng, lada merah & daun sup. Titiskan sedikit dengan minyak bijan. 

Resepi di atas credit to My Resepi.


Resepi MakAku

Bahan-bahan semua sama jak cuma tambah bawang putih, cara masak pun berbeza. Yang ini lagi simple rasanya.

Masak bubur nasi macam biasa. Kalau suda hampir masak, tambahkan serbuk pati ayam & sedikit garam. Tumis hirisan bawang merah, hirisan bawang putih & halia (diketuk/titik) hingga kuning keemasan. Masukkan hirisan ayam (aku letak sedikit Maggie Cukup Rasa) dan tumis sehingga hampir masak. Tuangkan bahan-bahan tumisan (termasuk minyak tumisan) ke dalam periuk bubur yang tengah dimasak tadi. Gaulkan sekejap sampai ayam tu agak-agak suda masak lepas tu tutup la api. Masukkan lada putih secukup rasa. Bubur ayam bolehlah dihidangkan bersama bawang goreng, daun sup, daun bawang & lada merah. Titiskan sedikit minyak bijan. Siap! :)

Hari ni aku masak bubur dalam periuk nasi Panasonic sebab memang bole masak bubur di situ. Lagi senang sebab ndak perlu mau jaga api.

Nota kaki: Untuk yang kurang familiar dengan terms memasak, tumis tu guna sedikit minyak jak ya. Bukan goreng ok.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Welcome to My Blog

Daftar laman

Total Pengunjung

Cara Seo Blogger

page

420

Popular Post

Diberdayakan oleh Blogger.

- Copyright © Informasi Informasi unik dan Menarik -Robotic Notes- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -